Media – Press Release

 

                                                                                     

TU/e studenten bouwen in 5 weken een duurzaam huis voor internationale bouwcompetitie

Studententeam VIRTUe van de TU Eindhoven presenteert tijdens twee bijeenkomsten (9 juli en 8 oktober) het concept ripple; een zo duurzaam en innovatief mogelijk huis waarmee VIRTUe deelneemt aan de Solar Decathlon competitie. Dit is een internationale ontwerpwedstrijd waarin 17 universiteiten wereldwijd het tegen elkaar opnemen. VIRTUe wil hiermee de enorme ecologische impact van de huidige bouwstandaard aanpakken, maar hoopt door slim ontwerp ook de bewoner te stimuleren tot het maken van duurzamere keuzes.

Op vrijdag 9 juli geeft VIRTUe een kijkje achter de schermen tijdens de bouw, waar het vooral zal gaan om de ervaringen van de studenten en het belang van de Solar Decathlon. Op vrijdag 8 oktober wordt ripple officieel geopend en zullen alle ins & outs van het duurzame, innovatieve huis worden onthuld voor publiek en de pers.

Render van ripple 

Solar Decathlon

De komende tien jaar moeten er 845.000 nieuwe woningen worden gerealiseerd om het tekort in Nederland terug te dringen.  Voor een duurzame toekomst is het noodzaak dat we de manier waarop we deze woningen bouwen veranderen. Wereldwijd zijn gebouwen verantwoordelijk voor bijna 40% van alle CO2 uitstoot. Op zowel de manier waarop gebouwen hun energie gebruiken en de materialen die er gebruikt worden, valt veel progressie te boeken en met precies dat idee wordt ieder jaar een Solar Decathlon gehouden. De Solar Decathlon is een competitie die studenten van universiteiten over de hele wereld uitdaagt om een zeer efficiënt, innovatief huis op groene energie te ontwerpen en zelf te bouwen. Hierdoor hoopt de organisatie om studenten op te leiden in-,  de maatschappij bewust te maken van- en bedrijven te betrekken bij- de energietransitie in steden.

Ook aankomende editie, die gehouden wordt in het Duitse Wuppertal, zijn er weer Nederlandse teams van de partij en één daarvan is team VIRTUe van de Technische Universiteit Eindhoven. Deze zomer bouwen ze zelf hun huis, om het in het najaar tentoon te kunnen stellen tijdens onder anderen de Dutch Design Week en Glow. Het huis is vrijwel volledig gemaakt van hout, wat een stuk duurzamer is dan staal of cement. Het huis is zo ontworpen dat de structuur gemakkelijk in en uit elkaar is te halen, of aan te passen, wat enorm bijdraagt aan de circulariteit. Tenslotte zorgen zonnepanelen op zowel het dak als in de façade, in combinatie met een batterij en warmtepomp, ervoor dat het huis volledig energieneutraal is.

ripple

Maar daar blijft het niet bij als het aan VIRTUe ligt. Met ripple, zoals het concept achter het huis heet, wil het studententeam laten zien dat onze steden en woningen anders ingericht moeten worden om ook de ecologische voetafdruk van de bewoner te verkleinen. “Door bijvoorbeeld 2 keer per week je dagelijkse woon-werk trip van Utrecht naar Amsterdam te vervangen door de trein, bespaar je jaarlijks al snel net zo veel CO2 als zonnepanelen op je dak. Het is dus van belang dat we zowel aandacht besteden aan technische als sociale verandering” zegt Willem Arts, woordvoerder van het team. Door in te zetten op collectiviteit en gemak wil VIRTUe mensen stimuleren om duurzamer te leven en dit ook daadwerkelijk toegankelijker te maken. Hiervoor heeft het huis bijvoorbeeld een gezamenlijke ruimte waar bewoners spullen delen, kunnen ze hun duurzame gedrag bijhouden in een sociale app, of met de buurtbewoners stadslandbouw opzetten. Ook aan de verdwijnende biodiversiteit in de stad is gedacht, daarom zitten er in de “ripple demonstratie unit” vogelhuisjes verwerkt en is het dak voorzien van groen. Door op meerdere plekken een soortgelijk principe te ontwikkelen wil VIRTUe duurzame gemeenschappen creëren die samen de “ripple” doorgeven om steeds meer mensen te betrekken.

De Solar Decathlon Europe start op 10 Juni 2022. In oktober is het testhuis op de TU-campus open voor het publiek in Eindhoven en vervolgens worden alle systemen uitbundig getest. Dan is het tijd om alles uit elkaar te halen en het te vervoeren naar Wuppertal voor de competitie, in de hoop op een hoge klassering.

VIRTUe leden op de bouwplaats